Ludbreški rozetlin

Dana 19. prosinca, u prostorima Varaždinske županije, predstavljen je jamstveni žig  Udruge cvjećara ludbreške regije, za proizvod “Ludbreški Rozetlin“.
Uz nazočnost dožupana g. Miljenka Ernoića i koordinatorice navedenih projekata dr. sc.. Branke Ljubišić, tom su prigodom dodijeljeni certifikati predstavnicima udruga.
Riječ je o standardizaciji proizvoda čime će proizvođači, vlasnici žiga Ludbreški rozetlin, imati vjerodostojnost na tržištu. Jamstveni žigovi proizvodima daju jamstvenu kvalitetu proizvoda, prepoznatljivu geografsku izvornost te tržišnu zaštićenost krajnjim korisnicima, a potrošačima sigurnost i provjerenu kvalitetu kupljenog proizvoda.
Varaždinska županija jedina u Hrvatskoj sustavno radi na zaštiti svojih tradicionalnih proizvoda, a te će aktivnosti još više intenzivirati tijekom provedbe postupaka prilagođavanja sa standardima EU, zbog toga što u Hrvatskoj ne postoji ni jedan zaštićeni Hrvatski proizvod.

Udruga Vrtlara i cvjećara ludbreške regije podnijela je 07. svibnja. 2008. zahtjev Zavodu za intelektualno vlasništvo republike Hrvatske postupak registracije zajedničkog žiga pod nazivom “Ludbreški Rozetlin”, te dana 25. studenog. 2008. dobila, na temelju Zakona o žigu (NN 173/03) po kojemu je proveden postupak registracije, “Ispravu o Žigu” čija pravna valjanost traje 10 godina.
Uvriježeni naziv za Pelarganium peltatum ili viseću pelargoniju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj je rozetlin. To je ujedno jedna od prvih vrsta cvijeća koja se počela proizvoditi u ovom kraju. Zajednički žig naziva “Ludbreški Rozetlin” ima figurativni oblik i sadrži cvijet crvene pelargonije na bijeloj podlozi ocrtanoj zelenim rubovima, koji predstavljaju izgled lista.

Nositelj prava jamstvenog žiga je Udruga cvjećara ludbreške regije, a pravo uporabe žiga imaju članovi Udruge, koji imaju registriranu djelatnost za bavljenje nekim oblikom cvjećarstva i koji su prihvatili uvjete Ugovora i Pravilnika o načinu i korištenju zajedničkog žiga pod nazivom Ludbreški Rozetlin.
Ovim jamstvenim žigom nositelj žiga nastojat će zaštititi tradiciju i iskustvo proizvodnje cvijeća u ludbreškom kraju, kvalitetu cvijeća koje je mukotrpno uzgojeno i plasirano na hrvatsko tržište od strane članova Udruge.